Фон:

Рафт чи байдарка, що обрати?

GPS-координати 48.03309, 30.94856

Скопійовано

Наша база: с. Мигія, вул. Туристична, 22

Зазвичай для рафтингу використовуються рафти, іноді байдарки, рідше катамарани, можуть дати вам спробувати каяк, але це вже для підготовлених гостей. Рафт – це великий надувний човен, у якому можуть сидіти від 4 до 12 гребців та інстуктор. Учасники сидять на бортах, ноги – у спеціальних упораз на дні. Це допомогає утриматися на рафті під час проходження порогів. Для греблі використовується однолопасне весло та учасник гебе зі свого борту. Судном керує інструктор, що сидить на кормі. Його техніка роботи відрізняється від техніки інших гребців. Від віддає команди, які потрібно виконувати, щоб рафт їшов по своєму маршруту.

Відкриємо невеличкий секрет, якщо ви хочете отримати макимум емоцій та бризг, сідайте першими від носа рафту – справжні американські гірки під час проходжння порогів ви точно отримаєте, а ось тим хто баає вийти сухим з води, краще переміститися в середину чи ближче до корми.

Байдарка – може бути каркасною чи надувною. В ній сидить 1-3 учасника. Посадка на дні судна, ноги ледь зігнуті. В упорах, що розташовані вздовж бортів, знаходяться коліна. Керують байдаркою за допомогою дволопасного весла з розворотом. Розворот весла робиться спеціально для того, щоб зкожним гребком учасник не отримував порцію води на голову.

А зараз давайте порівняємо оба судна. Ми вже знаємо, що вони відрізняються способом посадки учасників, ії кількістю та способом греблі.

Рафт – велике, надійне судно, серед професійних водників є таке визначення “рафт утюжить воду” и це дійсно так: під час проходження на рафті невеличкі перекати відчуваються не так яскраво. Це судно підходить новачкам, тим хто бажає спокійного, надійного проходження всіх ділянок маршруту, а також людям з великою вагою та батькам з дітьми. Діти навіть можуть ходити по рафту на повільних ділянках річки, без опасіння вивалитись за бор чи перегорнути судно.

Байдарка більш маневруюче судно, воно з легкістю пройде через вузькі потоки між камінням, там де рафти знадобилося б обирати інший маршрут. У байдарці посадка сильно нижче та ближче до води, а це означаю, що ніякого “утюга” не буде. Байдарка буквально облизує всі камінці, навіть маленький перекат на ній відчувається як американська горка. Це судно підійбе більше тим, хто полюбяє швидкість, не бойться води та бажає ільш екстремальних відчуттів.

Так що ж обрати?

А не потрібно обирати. Так у нашій програмі “2 дні з ночівлею” вы можете пройти маршрут 2 рази. У перший деньна рафті. ЗА цей час ви навчитесь не боятися води, керувати судном та чути команди інструктора. А вже на другий день можна пройти маршрут на байдарці. Та один й той самий маршрут ви відчюєте по-іншому.