Фон:

Що таке категорія складності у рафтингу?

GPS-координати 48.03309, 30.94856

Скопійовано

Наша база: с. Мигія, вул. Туристична, 22

Часто у описі маршрутів рафтингу зустрічаються такі фрази «це порог II категорії складності» чи «ця річка I категорії складності». Як читати ці категорії та що вони позначають? Це дуже складно чи можна новачкам? Поняття категорії складності може примінятися як до цілої річки, так і до окремих її перешкод.

Існує 6 категорій складності

  • I категорія складності – найпростіший маршрут. У цілому течія річок цієї категорії повільна, іноді зустрічаються річки швидкотоки, мілина, окреме каміння. Це нескладні перешкоди, що не несуть великої небезпеки. Проходження таких річок під силу будь кому.
  • II категорія складності. На таких річках вже зустрічаються невеликі пороги з валами середньої висоти, зливи, бочки з невеликим перепадом висоти, швидкотоки, швери. Для проходження таких маршрутів вже необхідні елементарні навички керування судном або участь досвідченного інструктора.
  • III категорія складності. На таких річках частіше зустрічаються перешколи, що потребують підготовки учасників сплаву чи досвідченнного інструктораках. В порогах зустрічаються числені перешкоди у вигляді каміння, високі вали та зливи, новачки можуть проходити такі маршрути тільки у супроводженні досвідченного інструктора.
  • IV категорія складності. Це маршрути, на яких зустрічаються складні пороги, що потребуть попередньої розвідки, вивчення та будування маршруту. зустрічаються непроносні бочки, викі вали, серйозні зливи, які у випадку неправильного проходження можуть “закусити” та перевернути судно. Між порогами можуть бути доволі довгі ділянки спокійнох води та невеличких шивер. Можнливо проходженя тільки досвідченими учасниками.
  • V категорія складності. Це річки для майстрів та спортсменів. Складні пороги можуть їти один за одним, часто необхідне срахування на воді. Обов’язкова розвідка маршруту, вивчення лоції річки, перешкод та злагодженна робота команди. Серед перешкод зустрічаються зливи водоспадного типу, непроносні бочки, вузьки проходи серед каміння, високі вали. Такі маршрути підійдуть виключно для досвідчених спортсменів.
  • VI категорія складності. Маршрути такого рівня здатні пройти одиниці. Деякі пороги проедставляють собой смертельн небезпеку. БУрхливі водоспади, величезні бочки, зливи та вали. На таких річках майже не проводять комерційний рафтинг.

Категорії складності річок в Україні

В Украіні більша частина річок відноситься до I категорії складності, тому що вони розташовані на и сложности, так как они расположены на рівнинній місцевості. Невелички річки дуже цікаві для сімейних маршрутів вихідного дня, такі річки проходять на байдарках чи каяках. Річки I категорії складності, що цікаві для відпочинку, це Турунчук, Десна, Ворскла та інші річки Приднепровської, Полісської та Полтавськох рівнин.

II и III категорія складності – це річки Карпат Прут, чорний Черемош та Білий Черемош, а ще Південний Буг. Сама по цим річкам проходять основні маршрути рафтингу в Україні.

Річки Карпат доступні для рафтингу тільки у весняний період (квітень, травень) під час таяння снігу. Двлі їх ріень складності падає до I категорії. Частина порогів пересихає та становиться непрохідною для рафтів, катамаранів та навіть байдарок.

Весь сезон з квітня по жовтень доступна для рафтингу річка Південний Буг. Вона відноситься до II категорії складності, але в залежності від рівня води деякі пороги мона віднести до III категорії складності. Проходження маршрутів на Південному Бузі доступно новачкам, але залишаеться цікавим і для більш просунутих туристів. Сюди можна приїхати на один день з ночівлею та сплавитись на рафтах чи байдарках з компанією “Одісей-екстрим”