Фон:

Мигія (Мигея) —село з давньою історією.

GPS-координаты 48.03309, 30.94856

Скопировано

Наша база: с. Мигия, ул. Туристическая, 22

Найдавніші знахідки на території сучасної Мигії (Мигеи) — уламки ліпного посуду, кам’яні знаряддя праці, крем”яні наконечники списів та бронзова голка, а ще тут було знайдено старовинне похованні, тобто Мигія — одне з найстаріших поселень на території Південного Бугу. 

Назва села походить від грецького емигея, що у перекладі значить “моя земля”. Таку назву дав Мигії (Мигее) стародавній грецький історик Геродот. 

Мигія входила до земель Дикого Поля, які вже у XV сторіччі заселили перші козаки, які організували тут хутори та вирощували коней, овець та корів, а також займались землеробством, бджільництвом та мисливством. 

Дуже багато топонімічних назв у Мигії (Мигеи) пов’язані саме з козаками. 

Яскравою сторінкою історії Мигії (Мигеи) став період, коли цими землями володіли пани Скаржинські. Саме за цих часів Мигія (Мигея) отримала господарство із передовими технологіями того часу. Тут було побудовано водяний млин, вітряк, винокурню, суконну фабрику та оранжерею. А згодом нову церкву, сільськогосподарський технікум та цегельний завод .

Пам’ятки того часу у селі Мигія (Мигея) залишились й досьогодні — це колишній млин Скаржинського (зараз ГЕС), старий корпус Мигейсьго коледжу, а також маленький арковий місток на руїнах малого млину. 

Зараз головна пам’ятка села Мигія (Мигея) — це Мигійськи пороги. Село живе за рахунок туризму. Чарівна природа, рожеві гранітні скелі та бурхлива річка — створили чудові умови для активного відпочинку на природі. 

Бронюйте рафтинг вже сьогодні та приїжджайте до нас у рафтинг-табір “Одісей-екстрим”.